Ylen arkistot auki – Filmex tilittää korvaukset näyttelijöille

Julkaistu:

Yle ja 10 tekijöitä edustavaa järjestöä ovat yhdessä allekirjoittaneet kattavat arkistosopimukset draamasta. Sopimus antaa Ylelle oikeudet omatuotantoisten sisältöjen verkkojulkaisemiseen Yle Areenassa. Sopimuskauden kesto on kuusi vuotta.

Näyttelijöiden puolesta asiasta sopivat Näyttelijäliitto ja Filmex.

“Aikaisemmin tehdyt sopimukset ovat edelleen voimassa, nyt niiden lisäksi on sovittu uudesta käyttötavasta. Uusi sopimus tuo kaikkien ulottuville eri vuosikymmeniltä kulttuurimme merkkiteoksia, jotka ovat osa kansakuntamme yhteistä muistia”, sanoo Suomen Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko.

Näyttelijöille tilitetään sopimuskauden aikana useita miljoonia euroja. Uudella sopimuksella on sovittu yli viisi vuotta vanhojen ohjelmien nettikäytöstä. Mikäli Yle uusii ohjelmia tv-kanavilla, niiden uusintakorvaukset Yle maksaa kuten ennenkin.

”Näyttelijöille uuden korvauksen mahdollistaa se, että Ylen kanssa on kautta aikojen sovittu käyttöoikeuksista käyttömuoto kerrallaan. Näyttelijät eivät ole luovuttaneet kaikkia oikeuksia kertakorvauksella”, toteaa liiton av-valiokunnan ja Filmexin puheenjohtaja Misa Nirhamo.

Näyttelijöiden korvaukset näyttelijöille tilittää Filmex. Ensimmäinen tilitys on vuoden 2018 aikana. Tilitysperiaatteet ja tilitysjärjestelmät valmistellaan liitossa ja Filmexissä vuoden 2017 aikana.

Asiasanat